Elektronische Beveiliging in Eindhoven

☰ Menu

Brandmeldinstallatie: ja of nee?

Posted on by Sander Oord

Je moet er niet aan denken: brand in je gebouw. Tegelijkertijd moet je er natuurlijk wel aan denken! Zeker als je eigenaar of beheerder bent van een groter gebouw waar vaak mensen aanwezig zijn. Veiligheid voorop! Maar wanneer ben je nu eigenlijk verplicht een brandmeldinstallatie te laten installeren?

Brandmeldinstallatie: ja of nee?

In het Bouwbesluit wordt vastgesteld of een brandmeldinstallatie (BMI) vereist is. In de meeste gevallen gaat het om een situatie waarbij het niet mogelijk is om een brand snel te ontdekken en daarna door middel van roepen alle mensen in het gebouw te alarmeren. Je kunt dan denken aan grote en onoverzichtelijke panden. De installatie moet omvangrijker zijn bij grotere en hogere gebouwen, zeker als het gebruik risicovoller is. Voor degenen die meer over het bouwbesluit willen weten: dit gaat om artikel 6.20 en bijlage I van Bouwbesluit 2012.

 

Zelfredzaamheid

Maar er is meer. Er moet ook gekeken worden naar de zelfredzaamheid van de mensen in jouw gebouw. Om te bepalen welke type installatie nodig is, wordt ook gekeken naar het gebruiksoppervlakte, de hoogte en het aantal bouwlagen. En als blijkt dat een brandmeldinstallatie verplicht is, moet je ook een ontruimingsinstallatie en een ontruimingsplan hebben. Aan wat voor gebouwen moet je dan denken? Ziekenhuizen, kantoren, verpleeghuizen, bejaardencentra, hotels, sportcomplexen, bibliotheken, bus garages en industriële gebouwen. Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit alle voorbeelden!

Kwaliteit

Een installatie moet voldoen aan het kwaliteitsniveau dat volgt uit de toepassing van NEN 2535. Hierin worden regels gegeven voor het ontwerp, de uitvoering, de compatibiliteit en de kwaliteit van de installatie. De NEN 2535 kan letterlijk gevolgd worden, dat gebeurt ook in het overgrote deel van de gevallen in de praktijk. Gelijkwaardige oplossingen zijn overigens ook mogelijk. Naast het laten installeren van de juiste BMI, moet de eigenaar of beheerder ook zorgdragen voor beheer, controle en onderhoud van de installatie. Deze moeten voldoen aan de NEN 2654-1. Al met al is het niet altijd even makkelijk om precies te achterhalen wanneer een installatie verplicht is, waar die BMI aan moet voldoen en volgens welke eisen en regels het onderhoud, het beheer en de controle uitgevoerd moeten worden. Een specialist helpt je verder met advies en mogelijk ook de uitvoering. Schakel deze altijd in, want als er onverhoopt brand uitbreekt, wil je dat iedereen zo snel en veilig mogelijk jouw pand kan verlaten!

This entry was posted in Nieuws and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.